Hydrolaattikurssilla

Piparminttu pellolla.

Ennestäänkin raaka-ainepitoinen jääkaappini sai viikonloppuna täydennystä sitruunamelissa-, piparminttu- ja salviahydrolaattipulloista.

Osallistuin Heidelbergissä kurssille, jossa valmistettiin hydrolaatteja ja eteerisiä öljyjä höyrytislauksella. Kemian tohtori Martin Thomas käytti tislaukseen pääosin lasista tehtyä laitetta, jonka läpi tapahtumia pystyi hyvin seuraamaan.

Eteerinen öljy tiivistyy vesihöyrystä.

Höyrytislauksessa kuuma vesihöyry nousee yrttikerroksen läpi ja ottaa yrttien haihtuvat osat mukaansa. Höyry viilennetään nestemäiseksi hydrolaatiksi, jonka pinnalla kelluu 0,01-3% eteeristä öljyä. Perinteisesti vain eteerinen öljy on otettu talteen, mutta viime vuosina hydrolaatin arvostus on kohonnut huimasti. Sillä sanotaan olevan vähintään yhtä hyvä vaikutus kuin eteerisellä öljyllä, mutta paljon hellävaraisemmassa muodossa. Parhaan laatuinen hydrolaatti sisältää eteerisen öljyn – esimerkiksi Martin Thomas myy hydrolaattinsa ”kokonaisena”.

Käytän hydrolaatteja voiteessa veden sijaan. Esimerkiksi ruusu- tai appelsiininkukkahydrolaatti antaa voiteelle ihanan tuoksun ihoa ärsyttämättä. Hydrolaatteja voi käyttää myös vaikka lemmikkieläinten hoidossa tai ruoanlaitossa – lisätietoja saksan kielellä löytyy Phytomontanasta ja Eliane Zimmermannin sivuilta.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s