Voidereseptin laskeminen

Voidereseptin laskeminen

Yksinkertaisen, mutta hyvän voiteen tekemiseen tarvitaan öljyä, vettä, emulgaattori (estää öljyn ja veden erottumisen), ihoon kosteutta sitova aine ja säilöntäaine. Teen enimmäkseen öljy-vedessä-voiteita, joissa vettä on reilusti enemmän kuin öljyä – rasvafaasi on yleensä n. 25%. Lasken itse voidereseptin paperilla, mutta Olionatura tarjoaa netissä saksan kielellä loistavia laskureja, joiden työn tuloksen voi tulostaa valmiina reseptinä.

Olionaturan reseptilaskuri laskee voiteen raaka-ainemäärät sekä grammoissa että prosenteissa. Emulgaattorilaskuri ehdottaa emulgaattoriyhdistelmiä rasvafaasin koon mukaan (15-45%) ja kertoo, kuinka paljon rasva-alkoholia, vahaa tai geelinmuodostajaa reseptiin kannattaa lisätä tukevampaa voidetta halutessa. Säilöntälaskuri on kätevä alkoholilla säilövälle – se laskee tarvittavan määrän alkoholin vahvuuden ja vesifaasin koon mukaan. Myös lanoliinilla ja villavahalla vesi-öljyssä-salvoja tekevälle löytyy oma laskurinsa.

Paperilla voi laskea näin:

  • päätä voiteen määrä grammoissa ja rasvafaasin koko prosenteissa, vesifaasi on ylijäävä osa (esim. 100g voidetta, rasvafaasi 25% eli 25g, vesifaasi 75% eli 75g)
  • valitse öljyt ja kasvivoit Olionaturan öljyryhmien mukaan
  • valitse emulgaattori (rasvafaasin koon huomioiden)
  • valitse halutessasi lesitiini, (kasvi)steroli, vaha, geelinmuodostaja ja/tai rasva-alkoholi
  • valitse tehoaineet (vähintään 3% kosteutta sitovia aineita, vesiliukoisia aineita yhteensä enintään 10%)
  • valitse säilöntäaine

Tarkista raaka-aineiden suositeltu annostelu prosentteina esim. raaka-ainekaupan nettisivulta tai Olionaturan luettelosta ja kirjoita muistiin. Laske laskimella grammoiksi. Esim. 1% saat kertomalla voiteen kokonaismäärän luvulla 0,01, 0,5% luvulla 0,005.

Vahaa kannattaa annostella öljy-vedessä-voiteeseen 0-1%, sheavoita tai muuta kasvivoita 0-13%. Eteeristen öljyjen annosteluksi Olionatura suosittelee kasvoille 1 tippa/10g, vartalolle 2 tippaa/10g. Herkkien silmien silmävoide on parempi pitää hajusteettomana.

Vähennä öljyfaasista grammoina kaikki rasvaliukoinen, esim. emulgaattori, lesitiini, (kasvi)steroli, vaha ja rasva-alkoholi. Jäljelle jää öljyn määrä. Vähennä vesifaasista grammoina tehoaineet, geelinmuodostaja, aurinkosuojapigmentit ja säilöntäaine. Jäljelle jäävä luku on vettä.

Käytännössä se ei ole niin tarkkaa, mistä faasista jonkun aineen vähentää. Pääasia on, että itse tietää tapansa – niin reseptiä pystyy jatkossa nopeasti muuttamaan haluamaansa suuntaan.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s