Voiteen tehosekoitus: osa 2

Proxxon ja minimikseri

Hyvä voiteen sekoitusväline pyörii ainakin 2000 kertaa minuutissa ja ei lisää voiteeseen ilmaa – se saa kasviöljyn pilaantumaan nopeammin. Tavallinen sauvasekoitin sopii tehtävään hyvin, jos voidetta valmistaa ainakin 50-100g kerralla. Pieniä annoksia (20-30g) sillä on hankala tehdä, koska terän suojukseen jää paljon voidetta kiinni. (Lisäys 25.11.16: Bosch MSM2413 on pienikokoinen sauvasekoitin, jolla voi ilmeisesti tehdä 25g kerralla matalassa 100ml keittolasissa. Noin 55€ Suomessa, 40€ Saksassa, sekoitusosan läpimitta 2cm normaalia pienempi).

Ensimmäiset puolitoista vuotta tein voiteeni pienoisporakoneella Proxxon FBS 240/E. Se on porakoneeksi kevyt (450g) ja suhteellisen hiljainen. Sekoitussauvaa koneen mukana ei tule, omani on toisen voidevatkurin tekemä. Käytän Proxxonia edelleen jalkavoiteen tekemiseen, koska voide on koostumukseltaan aika tuhtia ja kerääntyy nykyisen suosikkini Blendian koloihin.

Proxxon ei ole niin turvallinen kuin Blendia: käytössä tarvitaan vakaa käsi tai porateline, pitkät hiukset pysyvät pitkinä nutturalla. Dekantterilasi alkaa leikkiä karusellia, jos lasista ei pidä kiinni – sen takia laitan lasin jalkapainon sisään.

Jalkapaino pitää dekantterilasin paikallaan.

Proxxoniin saa kiinni vain 3,2mm halkaisijan sauvan, joten suurempi pikaistukka kannattaa samantien ostaa mukaan käytetyn sauvan läpimitan mukaan. Sauva ei heti pyöri rauhallisesti, vaan pitää ensin keskittää: aluksi käynnistän laitteen vain silmänräpäykseksi 11000:lla kierroksella, sitten kiristän pikaistukan uudelleen ja tarpeen tullessa toistan. Itse voiteen teen kierrosluvulla 5000. Hintaa Proxxonilla on Suomessa n. 80€.

Proxxonia helppokäyttöisempi on ilmeisesti Kaleaksen miniporakone, jota en itse tosin ole kokeillut. Se painaa vain 285g ja tarvitsee muuntajan, koska toimii 12V sähköllä. Kaleaksen pikaistukka kiinittää 1-6mm leveän sauvan ja pyörii kuulemma heti rauhallisesti. Sauva ei tule koneen mukana. Hinnaksi muuntajan kanssa tulee Saksassa n. 70€. Suomesta hakukone ei Kaleas-miniporakonetta löydä.

Halpa sekoitin (mutta ei tehosekoitin) on pattereilla toimiva minimikseri. Koska kierroksia on vähän, kestää sekoitus 3-5 minuuttia. Käynnistysnappulaa painetaan peukulla – se on todella rasittavaa, koska laite tärisee voimakkaasti. Mukana tulee useita sauvoja, mielestäni pyöreä metallisauva on hyvä. Sauvaa voi käyttää myös Proxxonissa tai Kaleaksessa. Käytän laitetta lesitiinin sekoituksessa kasvovoiteen vesifaasiin. Ranskalainen Aroma-Zone myy minimikseriä tällä hetkellä hintaan 5,90€ ja saksalainen Alexmo Cosmetics hintaan 8,90€.

Lopuksi vielä yksi vaihtoehto, jota en itse tunne, mutta Ursel Rührküchestä suosittelee lämpimästi: kreikkalaisen frappe-jääkahvin sekoittaja. Se on sähkökäyttöinen, joten tehokkaampi kuin minimikseri. Laite kustantaa Kreikasta kaikkiin maihin lähetettynä n. 24€. Sekoitussauva on muovista ja sen pyöreä reuna saattaa haljeta sekoitusastian reunaan osuessaan. 31.8.2017: testasin frappesekoittajan täällä.

Lisäys 21.11.2016: Oma miniporakoneeni (FBS 240/E) ei oikeastaan sovi nestemäisten aineiden sekoitukseen. Sähköiskua en silti vielä ole saanut. Nesteille sopiva on ilmeisesti Proxxon Micromot 50/EF, koska se toimii 12V sähköllä (kuten yllämainittu Kaleas). Kun laitteeseen ostaa vakauttamattoman muuntajan (ilman nopeudensäätöä, esim. Proxxon Micromot NG 2/S), sekoitussauva pyörii kuulemma myös suhteellisen hitaasti! Toisella Proxxonin muuntajalla (NG 2/E) laite toimii vain nopeasti.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s