Kotikosmetiikan säilöntä

Vesi on elämä – sen tietävät myös pöpöt. Täysin rasvasta koostuvaa salvaa ei tarvitse säilöä, mutta omissa voiteissani vettä on useimmiten kolme neljännestä. Jos itsetehty voide alkaa parin viikon käytön jälkeen ärsyttää ihoa, voi syyllinen raaka-aineen sijaan olla suurpiirteinen valmistushygienia ja/tai liian vähäinen säilöntäaineen määrä.

Kotikosmetiikan säilöntäaineita

Rokonsal BSB-N (INCI: Benzyl Alcohol, Glycerin, Benzoic Acid, Sorbic Acid) tuoksuu bentsyylialkoholin takia kevyesti mantelille/marsipaanille – joidenkin mielestä ihanasti, toisten mielestä kamalasti. Itse en sitä valmiista voiteesta haista. Aine toimii hyvin sekä bakteereita, hiivaa että hometta vastaan. Rokonsalin avulla voide säilyy noin 0-6kk valmistushygieniasta, säilytyspaikasta ja pakkauksesta riippuen. Kasvovoidetta käytän itse kaksi kuukautta, sitten teen uuden erän ja vanha siirtyy vartalovoiteeksi.

Rokonsal toimii vain, kun pH on alle 5,5. Sivele voidetta palaan indikaattoripaperia, odota 10 sekuntia ja vertaa väriä pakkauksen värikarttaan. Lisää voiteeseen tarvittaessa tippa maitohappoa, sekoita voide ja toista pH-testi.

Lähes kokonaan vedestä muodostuvissa tuotteissa (esim. kasvovesi) Rokonsal saattaa sakkaantua. Vaihtoehtoja ovat Cosgard/Biogard221/Geogard221 (INCI: Benzyl alcohol, Dehydroacetic acid, aqua), Leucidal Liquid SF (INCI: Lactobacillus Ferment) tai alkoholi. Kaikki mainittujen säilöntäaineiden raaka-aineet löytyvät luonnonkosmetiikan BDIH-sertifiointijärjestön positiivilistalta.

Alkoholilla säilöessä Olionaturan laskuri hoitaa matematiikan. Puhdasta alkoholia tarvitaan n. 12% vesifaasista – mitä vahvempaa alkoholi on, sitä vähemmän sitä tarvitaan. Haihtumisen estämiseksi alkoholi lisätään vasta jäähtyneeseen voiteeseen, mutta suuren nestemäärän lisääminen emulgoinnin jälkeen saattaa erottaa faasit. Siksi käytän mahdollisimman vahvaa alkoholia, Weingeist 96%.

Tehdastekoisissa voiteissa alkoholina on usein denaturoitu alkoholi (alcohol denat). Se on normialkoholia halvempaa, koska siihen on lisätty aineita, jotka tekevät siitä juotavaksi kelpaamatonta. Työvälineiden desinfioitiin se sopii hyvin, mutta voiteen raaka-aineena en sitä halua käyttää.

Voiteen pakkaus

Ilmaton tyhjiöpumppupullo (airless spender) tai purnukka (airless jar) viimeistelee yrityksen tehdä pöpöille elämä vaikeaksi. Tavallinen pumppupullo tai tuubi toimii myös hyvin. Muovituubia parempi on alumiinituubi, koska se pysyy rutistetussa muodossa ja päästää vähemmän ilmaa voiteen seuraksi. Jos haluat käyttää avonaista purkkia, valitse mahdollisimman pieni – siten sormista purkkiin siirtyvällä nanokoon elämällä ei ole niin paljon aikaa lisääntyä, kun voide jo loppuu.

Säilöntäaineeton voide

Jos et halua säilöä ollenkaan, säilytä yksi voidepurkki jääkaapissa ja loput pakastimessa. Viikon päästä heitä voide pois ja ota uusi annos pakastimesta jääkaappiin. Jos voide on avonaisessa purkissa, älä koske voiteeseen sormin, vaan käytä desinfioitua lusikkaa.

Pakastusvinkkejä

Vesi laajenee pakkasessa n. 9%, joten jätä laajenemisvaraa täyttäessä. Pakastaminen onnistuu, kun vesifaasi on huomattavasti rasvafaasia suurempi. Jos faasit sulattamisen jälkeen silti erottuvat, lisää reseptiin seuraavalla kerralla 0,2% ksantaania. Vesi-öljyssä-emulsio ei useimmiten selviä pakastuksesta.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s