Voidevatkuri välineurheilee

vaaka, paistolämpömittari, keitinlasi

Omatekoinen voide valmistuu tavallisella keittiön varustuksella. Jos harrastuksesta tulee pitempiaikainen, voi voidekaupassa säästyneillä pennosilla ostaa voiteen valmistusta helpottavia työvälineitä.

faasit vasihauteessa, faasit dekantterilasissa keittolevyllä

Kotivarustelulla vesi- ja rasvafaasi kuumentuvat lasipurkeissa (esim. tyhjissä hillopurkeissa) vesihauteessa, eli kattilassa, jossa poreilee muutama sentti kuumaa vettä. Kattilan voi täyttää ylimääräisillä lasipurkeilla – silloin faasit eivät mahdu kaatumaan. Veden ei tarvitse kiehua. Jos vesihöyry silti alkaa häiritä, on aika tutustua dekantterilaseihin.

Dekantterilasin voi laittaa suoraan keittolevylle ja sisältö kuumenee siten nopeasti. Dekantterilasin huono puoli on, että se menee hillopurkkia helpommin sirpaleiksi. Jos vatkaat sauvasekoittimella, osta vähintään 250 millilitran lasi (lisäys 16.12: matala lasi, korkeaan 250 ml:n lasiin sauvasekoitin ei mahdu). Lasin korkea malli on roiskumisen kannalta kätevämpi, matalassa versiossa läpimitta on suurempi ja reunat matalammat.

Keittiövaaka punnitsee raaka-aineet. Yhden gramman mittaavalla vaa’alla on hankala mitata 0,7g, mutta useimmat voiteen raaka-aineet eivät ole vaarallisia, vaikka niitä menisi hitusen liikaa. Vaa’an tulisi olla vähintään sekoitusastian painon ja suunnitellun voidemäärän kantava. Verkkolaite säästää patteriostoksilta. Raaka-aineiden punnitseminen ei aina onnistu hetkessä, joten seesteinen voidevatkuri käyttää automaattisen virrankatkaisun poistamisen sallivaa vaakaa. Sellaisia ovat esim. Kern EMB 600-2 (0,01g tarkka, 600g kantava, 120€ Saksassa, 155€ Suomessa) ja Kern EMB 500-1 (0,1g tarkka, 500g kantava, 55€ sekä Saksassa että Suomessa).

Rasvafaasin lämmön mittaa paistolämpömittari. Kun lesitiini kylpee 20 minuuttia 70-80-asteisessa vedessä, on samaan aikaan ajan ja lämpötilan näyttävä mittari kätevä. Oma mittarini Ikeasta keskittyy vain yhteen tehtävään kerrallaan.

Sekoitusvälineistä oli jo aikaisemmin juttua täällä ja täällä.

Ostopaikkoja Saksassa:

Laborhandel Krumpholz. Halvin tuntemani paikka ostaa dekantterilaseja (Becherglas, 250ml korkea, 1,49€), lasisauvoja (Glasstab, 20cm pitkä, 0,46€, voide tarttuu lasisauvaan vähemmän kuin normaaliin lusikkaan), lasisia pikkulautasia (kellolasi, Uhrglasschale, läpimitta 7cm, 0,56€), pH-paperia (pH-Indikatorpapier, pH 1-14, 5 metriä, 3,39€) yms. Lähetys Suomeen 21,50€/enintään 5kg.

Alexmo Cosmetics. Raaka-ainekauppa, joka myy myös kaikkia tarvittavia työvälineitä. Hinnat Krumpholzin ja Suomen väliltä, esim. 250ml dekantterilasi maksaa 2,40€. Enintään 1kg painavan paketin lähetys Suomeen 12€, enintään 5kg paketti 18€.

Ostopaikkoja Suomessa (halvimmat hakukoneen löytämät, en tunne itse):

Kern-vaaka Prodi-nettikaupasta.

Dekantterilasi (keitinlasi): Bebek (250ml 4,50€ veroineen, kauppa näyttää hinnan ilman arvonlisäveroa), Atoma (250ml lasi 5,40€ veroineen, nettisivun hinta ilman veroa). Varmistu, että tilaat lasisia laseja, myytävänä on myös muovisia. Niitä ei voi kuumentaa suoraan keittolevyllä.

Hinnat marraskuu 2014. Postauksen uusi versio (huhtikuu 2017) löytyy täältä.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s