Uusi, helppokäyttöisempi ksantaani

cophaderm x34-ksantaani

Ksantaani on luonnonkosmetiikan vakioraaka-aine: sitä käytetään voiteen, geelin ja shampoon sakeuttamiseen sekä vakauttamiseen. Ksantaanin käyttö kotikosmetiikassa saattaa olla turhauttavaa, koska varsinkin geelin valmistuksessa se paakkuuntuu helposti – kuumassa vedessä enemmän kuin kylmässä. Olionaturan perustaja ja ylläpitäjä Heike Käser esitteli kolmisen viikkoa sitten blogissaan uuden ksantaanilaadun: Cosphaderm® X 34. Sen myötä voidevatkurin saatavilla on nyt kolme eri tyyppistä ksantaania.

  1. Normaali ksantaani. Tekee samean geelin, joka iholle levitettynä kuoriutuu hieroessa. Geeliin tulee helposti paakkuja.
  1. ”Läpinäkyvä” ksantaani (Xanthan transparent). Tekee läpinäkyvän geelin, joka on iholla lähes huomaamaton. Geeliin saattaa tulla paakkuja, mutta ei läheskään niin helposti kuin normaalilla ksantaanilla. Keski-Euroopan raaka-ainekauppojen ksantaani on yleensä tätä lajia.
  1. Cosphaderm® X 34-ksantaani. Tekee samanlaisen geelin kuin ”läpinäkyvä” ksantaani. Ei paakkuunnu juuri lainkaan.

Jos vettä sekoittaa normaalin tai ”läpinäkyvän” ksantaanin päälle, tulee geelistä paakkuinen. Esisekoitus 99-prosenttisen glyseriinin, yli 70-prosenttisen alkoholin ja/tai panthenolin kanssa antaa paremman tuloksen. Cosphaderm-ksantaania käyttäessä esisekoitus ei ole tarpeen.

Jos paakkuja Cosphaderm-ksantaanilla välttämättä haluaa, se onnistuu kaatamalla ksantaanin kerralla kuumaan veteen ja aloittamalla sekoituksen vasta parin sekunnin päästä. Sittenkin paakut häviävät täysin parissa päivässä.

Veteen ripotellessa samanaikaisesti lusikalla sekoittaen Cosphaderm ei paakkuunnu. ”Läpinäkyvän” ksantaanin kunniaksi on sanottava, että myös se tekee veteen mahdollisimman pieninä annoksina ripotellessa ja samanaikaisesti lusikalla sekoittaen lähes täydellisen geelin. Valoa vasten vertaillessa Cosphaderm-geeli on silti hitusen parempi – ellei jopa täydellinen, katsojan kriittisyydestä riippuen.

Cosphaderm ei ole rakenteeltaan niin pulverimaista kuin ”läpinäkyvä” ksantaani, vaan koostuu pienistä rakeista. Se geeliytyy veteen sekoittaessa hitaammin kuin ”läpinäkyvä” laji – ja luultavasti juuri sen takia paakkuuntuu vähemmän. Viimeistään puolen tunnin odotuksen jälkeen Cosphaderm-geeli on yhtä paksua kuin ”läpinäkyvällä” ksantaanilla tehty geeli.

Lisäys 24.6.2016: Cosphadermiä ei kannata esikäsitellä eli sekoittaa glyseriiniin tai muuhun, koska silloin geeli muodostuu todella hitaasti. Toinen uusi ja kiinnostava juttu on, että geelinmuodostajat on hyvä lisätä vasta säilöntäaineen jälkeen: muuten säilöntäaine ei ehkä sekoitu kunnolla.

Cosphaderm® X 34 (INCI: Xanthan Gum) on ECOCERT-, COSMOS- ja       NaTrue-luonnonkosmetiikkajärjestöjen sertifioima. Raaka-ainetta on Saksassa saatavilla Alexmo Cosmetics-nettikaupasta.

Ksantaaneista lisää: Ksantaanigeelit vertailussa.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s