Nestesaippua

nestesaippua

Tähän asti olen käyttänyt vain nestemäisiä tensidejä, mutta nyt kokeiluun pääsi pulverimainen SCI (INCI: Sodium Cocoyl Isethionate). Pulveri oli todella hienojakoista ja pölyävää, joten käytin hengityssuojaa. Suomen nettikauppojen tarjontaa tutkiessani huomasin, että Pieni tuoksukauppa myy SCI:n mannaryynimäisenä eli keuhkoille ystävällisenä. Saippupaja myy raaka-ainetta myös, mutta ei kerro rakenteesta tarkemmin. Halusin tehdä sekoituksen nestemäisen dekyyliglukosidin kanssa, pesutehosuhteena puolet ja puolet. Tensidilaskuri hoiti laskutehtävät.

250g käsienpesugeeliä, pesuteho 12

 • 18,8g SCI (tensidi eli pesevä, pinta-aktiivinen aine)
 • 28,3g dekyyliglukosidi (=Decylglucosid, tensidi)

Sekoita tensidit keskenään. Tulos on kokkareinen, nestettä jauheen määrään verrattuna liian vähän.

 • 194,65g vesi
 • 2,5g ksantaani (1%, tekee vedestä geelin)

Ripottele ksantaani esim. suolasirottimella veteen samalla lusikalla sekoittaen. Sekoita syntynyt geeli tensidien joukkoon.

 • 5g glyseriini (2%, suojaa ihoa tensidien kuivattavalta vaikutukselta)
 • 0,75g Rokonsal BSB-N (0,3%, säilöntäaine)
 • maitohappo ja indikaattoripaperi

Lisää loput aineet. Lisää maitohappoa, kunnes pH on noin 5. Kokkareet liukenevat muutamassa tunnissa, kun seosta sekoittelee välillä lusikalla.

Kolmen viikon kuluttua huomasin seoksessa epämääräisiä viiruja – joku aine ei ehkä tullut jonkun toisen kanssa toimeen tai pulveri ei vain ollut tarpeeksi hyvin sekoitettu…luottoreseptien joukkoon tämä yritelmä ei kuitenkaan pääse.

Kaikki käytetyt raaka-aineet ovat luonnonkosmetiikan BDIH-sertifiointijärjestön positiivilistalla.

Lisäys 8.2.15: Wikipedia kertoo, että SCI on vedessä huonosti liukenevaa ja pitää siksi sekoittaa nestemäiseen tensidiin. Eli seuraavaan reseptiin vähemmän SCI-pulveria ja enemmän nestemäistä tensidiä.

2 ajatusta artikkelista “Nestesaippua

 1. Annika Kirjoittaja

  Cocamidopropyl betainea en ole käyttänyt, koska American Contact Dermatitis Society on kerran valinnut sen vuoden allergeeniksi…en tosin ole ottanut selvää, miten yleistä allergia käytännössä on.

  Vastaa
 2. Enna V.

  SCI sulaa parhaiten cocamidopropyl betainen kanssa. Ksantaanikumin huonoja puolia on mm.”kalansilmä”-efekti, eli se jää ärsyttäväksi klönteiksi. Itse ratkaisin ongelman lisäämällä kumin kuumaan vesifaasiin hitaasti kaataen ja samalla vatkasin voimakkaasti maidonvaahdottimella.

  Vastaa

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s