Öljyryhmät Olionaturan mukaan

otsikkoteksti kuvana

Olionaturan perustaja ja ylläpitäjä Heike Käser on jakanut joukon kasviöljyjä rasvahapporakenteen mukaan ryhmiin helpottaakseen öljyjen valintaa kotikosmetiikassa. Alkuperäinen lista löytyy täältä, tässä lyhennelmä siten, kuin olen asian ymmärtänyt…

Vakaat öljyt:

  • B-0, esim. jojobaöljy ja skvalaani.
  • PF-1 (steariini- ja palmitiinihappopitoiset kasvivoit), esim. sheavoi.
  • PF-2 (lauriinihappopainotteiset öljyt), esim. kookosöljy.

Hoitavat öljyt:

  • B-1 (öljyhappopainotteiset öljyt), esim. aprikoosinkiviöljy ja avokadoöljy.
  • B-2 (yhtä paljon öljy- ja linolihappoa), esim. arganöljy ja seesamiöljy.
  • B-3 (linolihappopainotteiset öljyt), esim. ohdakeöljy ja viinirypäleenkiviöljy. Hyviä epäpuhtaalle iholle.

Tehoöljyt:

  • W-1 (paljon alfalinoleenihappoa sisältävät öljyt), esim. villiruusu- eli ruusunsiemenöljy ja hamppuöljy. Aktivoi voimakkasti, ei kutisevalle iholle. Sopii hyvin ikääntyvälle iholle.
  • W-2 (paljon gammalinoleenihappoa sisältävät öljyt), esim. mustaherukan siemenöljy ja helokkiöljy. Rauhoittaa, sopii kutisevalle iholle.
  • W-3 (erikoisia rasvahappoja sisältävät öljyt), esim. granaattiomenan siemenöljy ja mustakuminaöljy.

Rasvahapon kestävyys vaihtelee rasvahappoketjun kaksoissidosten lukumäärän mukaan. Lauriinihapossa niitä ei ole ollenkaan (eli hyvin valoa ja kuumuutta kestävä öljy), öljyhaposta löytyy yksi (eli aika kestävä), linolihaposta kaksi (eli aika huonosti kestävä) ja alfa- sekä gammalinoleenihapoista kolme (eli tosi huonosti kestävä). Jos lämpö, valo ja ilma pääsevät hajottamaan rasvahappoketjua, syntyy hajoamistuotteita, jotka saattavat ärsyttää ihoa ja aiheuttaa esim. pigmenttiläiskiä.

Tehoöljyt ovat siis erittäin epävakaita. Siksi niitä ei kuumenneta rasvafaasin mukana, vaan ne lisätään valmiiseen, jäähtyneeseen voiteeseen. (Lisäys 12.6.16: kuulemma ne voikin kuumentaa pikaisesti enintään 90-asteiseksi.) Kesällä ne kannattaa jättää yövoiteeseen, kuten myös B-3-öljyt. Yhteistyö vakaan öljyn kanssa auttaa epävakaata öljyä pitämään ketjunsa ehjänä. Aurinkovoidereseptissä kannattaa silti pysyä vakaissa öljyissä. Jos haluat tasapainotella mahdollisimman laaja-alaisen rasvahappotarjonnan ja silti suhteellisen vakaan öljyseoksen välillä, suosittelee Olionatura 20-50% vakaita öljyjä, 50-70% hoitavia öljyjä ja 5-10% tehoöljyjä.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s