Aprikoosivoide Suomesta saatavilla raaka-aineilla: osa 1

Aprikoosivoide Suomesta saatavilla raaka-aineilla

Tämä resepti aprikoosivoiteesta tekee öljy vedessä-emulsion. Kun sekoitat öljyä veteen, öljytipat hakeutuvat toistensa seuraan ja yhdistyvät. Kun öljytipat verhotaan valeasulla eli emulgaattorilla, ne eivät enää löydä toisiaan.

Emulgaattorin vaihtaminen saa voiteen tuntumaan iholla täysin erilaiselta. Esim. Xyliance-voide saattaa kiristää kasvoilla, koska Xyliancen sisältämä rasva-alkoholi sitoo vettä ja vapauttaa sitä hitaasti. Lysolesitiini taas antaa veden heti käyttöön. Voit myös yhdistellä emulgaattoreita, esim. 3% Xyliance + 1% lysolesitiini. Suomalaiset raaka-ainekaupat löytyvät täältä.

Työvälineet: 2 tyhjää hillopurkkia, kattila, keittolevy, lusikoita, sauvasekoitin, 70% alkoholi/isopropanoli, keittiövaaka, pala alumiinifoliota, paistolämpömittari, tyhjä pumppupullo valmiille voiteelle.

Aprikoosivoide 100g

3% emulgaattoria

lysolesitiini, Montanov L tai Vegetal/Xyliance

5% emulgaattoria

OliveM/Olivem1000 tai Vegetal/Xyliance

aprikoosinsiemenöljy 18g 16g
sheavoi 4g 4g
emulgaattori 3g 5g
glyseriini 2g 2g
natriumlaktaatti 2g 2g
Ecosafe-säilöntäaine 1g 1g
ksantaani 0,2g
vesi 69,8g 70g
pH-paperia ja maitohappoa (vaikka luultavasti tarpeettomia tällä reseptillä)

Kylvetä raaka-aineiden kanssa kosketuksiin tulevia pintoja minuutti 70% alkoholissa tai isopropanolissa ja anna ilman kuivattaa. Käsittele myös tyhjä voidepurkki.

Keitä vettä 5 minuuttia ja punnitse sitten tarvittava määrä hillopurkkiin. Peitä alumiinifoliolla haihtumisen estämiseksi.

Punnitse toiseen hillopurkkiin rasvafaasi eli öljy, sheavoi ja emulgaattori.

Kaada kattilaan vettä ja laita hillopurkit veteen hautumaan. Kuumenna keittolevyllä, kunnes kattilan vesi poreilee. Sekoita rasvafaasia koko ajan paistolämpömittarilla.

Kun kummankin faasin lämpötila on 75 astetta (vesifaasi saa olla kuumempikin, melkein kiehuva), yhdistä faasit. Järjestyksellä ei ole väliä. Jos rasva on liian kuumaa (yli 100-asteista), se lentää ylös, kun lisäät veden – tee siis vain lämpömittarin kanssa.

Sekoita sauvasekoittimella noin minuutti kaksi minuuttia, hitaammalla koneella 3-4 minuuttia. Jos käytät ksantaania, lisää se valmiiksi punnittuna ja sekoita heti sauvasekoittimella puoli minuuttia. Jäähdytä emulsio lusikalla koko ajan sekoittaen tai koneella muutaman minuutin välein lyhyesti (muutama sekunti) sekoittaen kädenlämpöiseksi.

Lisää glyseriini, natriumlaktaatti ja säilöntäaine. Sekoita tasaiseksi. Sivele voidetta palaan indikaattoripaperia ja vertaa tulosta pakkauksen värikarttaan. Jos pH on yli 5-5,5, lisää tippa maitohappoa, sekoita ja toista pH-paperitesti. Täytä valmis voide (tyhjiö)pumppupulloon.

vertailukuva, kun Xyliance-emulgaattoria on 3% ja 5%

5% Xyliancea tekee sisältämänsä rasva-alkoholin takia/ansiosta tuhdin voiteen – kaataminen ei onnistu, joten lusikoi voidepurkkiin. Olen käyttänyt Xyliancea 3% Iiris-vartalovoiteessa. Olivem 1000-emulgaattoria en ole itse kokeillut.

Jos haluat jykevämmän voiteen, lisää hiukan ksantaania valmiiseen voiteeseen. Raaka-aineiden punnitsemista helpottava keino on tehdä Olionaturan lysogeeli eli sekoittaa lysolesitiiniä (77%) ksantaanin (23%) kanssa lusikalla ja odottaa pari viikkoa. Normaalisti hankalasti annosteltava lysolesitiini muuttuu silloin helposti lusikoitavaksi ja ksantaani ei suuresta määrästä huolimatta tee samanlaista vanukasta kuin ilman ”kypsytystä”. Annostelu 3% rasvafaasiin, toimii kuulemma myös kylmänä.

Jos omistat vain yhden hillopurkin, ei hätää – voit kuumentaa vesi- ja rasvafaasin yhdessä 75-asteiseksi. Tämä ei ole se ”oikea” tapa, mutta sitä valmis voide ei tiedä. Erikseen kuumentaessa näet paremmin, onko esim. sheavoi kunnolla sulanut. 

Tehokas lisä kuivalle iholle on panthenoli (1% eli 1g tähän voiteeseen, vähennä veden määrästä – voit laittaa enemmänkin, mutta yli 2-3% tekee tahmeahkon voiteen). Natriumlaktaatin sijaan voit käyttää glyseriiniä, mutta myös glyseriini saattaa tuntua voiteessa tahmealta, jos sitä on yli 2-3%. Panthenolia lukuunottamatta käytetyt raaka-aineet ovat luonnonkosmetiikan BDIH-sertifiointifirman positiivilistalla.

Olionaturan perusreseptit Olivem 1000,- Xyliance- ja Montanov L-emulgaattoreille löytyvät täältä.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s