Aprikoosivoide Suomesta saatavilla raaka-aineilla: osa 2

Tämä resepti eroaa edellisestä vain emulgaattorin suhteen – Dermofeel PR tekee vesi öljyssä-emulsion eli emulgaattori ympäröi vesitipat ja estää siten niitä löytämästä toisiaan. Työtapa on erilainen kuin öljy vedessä-emulsiossa: vesi lisätään öljyyn vähitellen samalla sekoittaen. Jos veden lisää kerralla ja sekoitus aloitetaan vasta sitten, emulgaattori ei toimi ja faasit eivät yhdisty. Käytännössä voide tuntuu iholla öljy vedessä-emulsiota rasvaisemmalta. Itse en siitä välitä, mutta monille Dermofeel PR on ainoa oikea emulgaattori esim. talviseen käsivoiteeseen.

Dermofeel PR (INCI: Polyglyceryl-3 Polyricinolate) on luonnonkosmetiikan BDIH- ja Ecocert-sertifiointijärjestöjen hyväksymä nestemäinen emulgaattori. Se on tehty glyseriinistä ja risiiniöljystä ja on käytössä myös elintarvikkeissa koodilla E 476. Emulgaattori toimii, kun vesifaasi on noin 20-80% – laaja-alaisempaa ei (kai) löydy. Toimii myös kylmänä.

Aprikoosivoide

100g, rasvafaasi 25% (öljy + voi + emulgaattori)

  • 18g aprikoosinsiemenöljy (18%)
  • 4g sheavoi (4%)
  • 3g Dermofeel PR-emulgaattori (3%, yhdistää veden ja öljyn)
  • 2g glyseriini (2%, sitoo kosteuden ihoon)
  • 2g natriumlaktaatti (2%, sitoo kosteuden ihoon)
  • 1g Ecosafe-säilöntäaine (1%, säilöö veden)
  • 70g vettä (70%, Suomessa vesijohtovettä, kovan veden maissa tislattua vettä tai hydrolaattia)

Kylvetä työvälineitä ja (tyhjiö)pumppupulloa minuutti 70% alkoholissa tai isopropanolissa ja anna ilman kuivattaa.

Kuumenna rasvafaasi eli öljy, sheavoi ja Dermofeel PR 80-asteiseksi. Sekoita säilöntäaine 75-80-asteiseen veteen ja lisää vesifaasi vähän kerrallaan öljyfaasiin, koko ajan lusikalla sekoittaen. Sekoita sitten sauvasekoittimella minuutti.

Tartu taas lusikkaan ja sekoittele, kunnes voide on kädenlämpöistä. Lisää glyseriini ja natriumlaktaatti. Sekoita, sivele voidetta palaan indikaattoripaperia ja vertaa tulosta pakkauksen värikarttaan. Tulos on luultavasti n. pH5, joten et tarvitse maitohappoa. Sekoita vielä kerran sauvasekoittimella n. 10-20 sekuntia. Täytä voide pumppupulloon.

Vesi öljyssä-emulsiossa säilöntäaine kannattaa sekoittaa vesifaasiin ennen emulgointia, koska sen jälkeen vesipisarat ovat emulgaattorin ympäröimiä ja säilöntäaine ei enää löydä niitä. Esimerkiksi Rokonsal BSB-N ja Ecosafe-säilöntäaineet kestävät lyhytaikaisen kuumennuksen 80-asteiseksi.

Suomalaiset kotikosmetiikan raaka-ainekaupat luetellaan täällä.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s